Tiba2 org tanya aku. “Awak Lina ke? Awak buat apa dengan suami saya”, Best ke jadi perampas. Terkejut masa tu

Budaya prank melampau ni dulu kita nampak orang Barat saja kerap buat. Pastu ingat lagi dekat rancangan Bang Bang Boom pun lucu lucu sangat dekat TV3 dulu.

Tapi sekarang makin kemaruk buat and yes, benda tu menghiburkan. Tapi bila prank yang dibuat tu melibatkan hal rumah tangga, MasyaAllah rasa terganggu sangat jiwa ni.

Korang perasan tak dekat tiktok terutamanya, ada beberapa surprise planner yang mulakan benda ni sejak awak tahun lepas.

Client nak bagi hadiah tapi surprise sekali konon seller tu as awek atau isteri orang. Bermulalah drama kenakan si penerima kononnya dia dah kacau rumah tangga orang.

Jadi penerima tu akan rasa down dapat tahu lelaki yang diaorang cinta rupanya dah jadi suami atau pakwe orang.

Ada timbul perasaan kecewa, takut dan juga macam hilang kepercayaan. Rasa tak guna sebab macam dah ambil hak orang padahal semua tu rekaan saja.

Bila dah nangis overthinking macam macam, barulah seller cakap semua tu prank saja sambil bergembira nyanyikan lagu Hari Jadi sambil gelak bagai nak rak.

What??? Aku tak kisahlah orang nak kata aku ni kuno ke, tak sporting ke. Tapi bila kau buat prank berbentuk unsur curang curang acah nak experimen macam mana reaksi pasangan tu, memang otak kau pendek.

Takde common sense ke?

Mula mula seller sendiri cipta idea macam tu. Bila dah viral, ramai yang rasa seronok pakat order surprise dengan pakej nak prank benda sama juga.

Yang menyedihkan, ramai sangat menyokong benda sebegitu. Alasannya? “ALA PRANK saja PUN. TAKYAH SERIUS SANGAT”.

Sejujurnya aku punyai seorang kawan perempuan. Baru 3 tahun kahwin. Dia duduk PJJ dengan suami dia. Satu hari masa jaga anak dekat rumah, sorang seller ni datang bagi salam. Dia keluarlah ingatkan sapa datang.

Tiba tiba seller tu cakap ayat macam “Kau Lina eh? Kau buat apa dengan suami aku eh. Puas jadi perampas?”.

Jadi kawan aku yang tengah stress jaga anak sorang dekat rumah pun dah terkejut. Blur gila perampas apa pula ni?? Mulalah drama acah acah kau rampas suami aku bagai.

Kawan aku memang dah baran tapi terkedu tak tahu nak jawab apa. Keluar air mata dia terfikir rupanya laki dia adalah laki orang lain. Tiba tiba keluar sorang lagi perempuan lain dari kereta bawa kek dan bunga.

Lah rupanya suami dia yang upah geng seller ni buat suprise sempena anniversary diaorang.

Happy? Kawan aku tak happy langsung. Bahkan sejak kejadian tu, mula timbul rasa syak wasangka yang sangat tinggi beserta overthinking.

Padahal sebelum ni, kepercayaan dia pada suami okey saja walaupun duduk jauh. Dahlah PJJ. Bila jadi macam tu, dia mula fikir benda bukan bukan sampai menangis keresahan setiap malam.

Daripada sihat terus ada mental health problem iaitu anxiety.

Puncanya? Prank curang macam macam itu la. Jadi, korang rasa benda tu normal ke?

N-O-R-M-A-L-I-S-A-S-I sangat bahaya di mana bila terlalu ramai buat benda tu, benda buruk pun akan dianggap biasa dan normal.

Bagilah pada mana mana perempuan pun, siapa saja yang tak suka orang buat kejutan? Tapi once hati dah dipermainkan dengan prank melibatkan kepercayaan ni, dekat situlah berputik masalah baru yang lebih besar iaitu isu kepercayaan.

TAKDE MASALAH JADI MASALAH.

Bila kita tegur seller jangan business dengan cara macam tu, seller akan jawab “Ini customer yang request. Jangan sedap cakap kalau tak tahu cerita”.

Padahal dia la yang mula mula sekali cipta prank yang macam tu sampai ramai terikut. Tak rasa bersalah ke? Kalau nak prank pun, biarlah guna hati dan fikiran yang Allah bagi. Banyak lagi idea fun yang lain.

Orang sekarang ni, banyak sangat nak dijadikan trend prank. Bila orang tu sampai nangis marah mengamuk baru puas hati.

Dulu curang ni isu yang sangat sensitif. Minta dijauhkan dalam rumah tangga kita. Takut nak sebut sebab kata kata adalah DOA.

Nauzubillah.

Tapi sekarang? Curang pun jadi content semata mata demi view. Bukankah rumah tangga asasnya adalah kematangan? Jadi sebenarnya boleh saja fikir balik apa impak buruk bila buat macam tu.

Lagi pula perempuan ni sejenis makhluk yang mudah dikawal emosi. Jadi kenapa sengaja nak pancing atas dasar prank?

Suprise tu sekejap saja macam 10 minit dah settle buat. Tapi kepercayaan bertahun tahun kahwin hilang sekelip mata bila kita tanamkan sendiri MASALAH BARU kepada pasangan kita.

Elok saja dia percaya dan hidup bahagia dengan kita, alih alih terus rasa tak tenang all the time terkenangkan balik surprise yang sangat TRAUMA tu.

Kalau betul nak prank pun, plan la apa apa asalkan jangan melibatkan isu curang macam ni. Korang nak experimen, akhirnya pasangan merana pun tak bagus tau.

Sendiri cari penyakit. Nanti bila pasangan mula berubah, awak juga pening balik nak betulkan keadaan.

Memang padan muka. Siapa suruh cari pasal. Rumah tangga dah bahagia tu layanlah baik-baik sesama pasangan. Jangan sebab prank sesaat, ranap segalanya.

Apa yang orang lain buat, tak semestinya kita kena ikut. Tepuk balik hati, tanya kewarasan akal.

Kita lebih kenal pasangan kita macam mana. Rasanya lagi baik surprise makan dekat hotel or bagi hadiah handbag saja terus daripada sibuk prank bagai siap upah seller menyamar jadi bini orang.

Pasangan mesti suka, surprise menjadi dan jadi kenangan gembira dalam ingatan dia. Bukannya kenangan yang meninggalkan trauma besar.

Harap jangan marah ya. Aku cuma risau tengok trend ni makin melampau. Silap silap hari bulan ada yang bercerrai bertalak pulak takkan baru nak sedar prank curang ni benda bdoh?

Jangan cakap “ala seriusnya TT ni”. Semua orang boleh terima gurauan. Tapi gurauan dalam bentuk sebegitu, tak semua orang boleh terima.

In the very first place, tak sepatutnya dijadikan prank pun isu CURANG ni.

Tapi kalau masih nak berpegang dengan benda ni sekadar gurauan, suka hatilah. Yang tanggung nanti pasangan korang, bukan kami.