Hidup kite kalau tak diuji, jgn yakin sgt yg kte ni dh ckup bahagia. Kite kene tahu bahagia harini nikmat atau istidraj

Assalamualaikum. Umur aku 19 tahun. Aku ni dulu solat on off. Tp aku selalu je cemerlang dlm pelajaran. Masa upsr dpt 5A pmr 8A spm 9A. Kira sumenya stret A lah. Tktau lh nk ckp mcm mne.

Tp aku akan maintain aku pnya solat ni klau time btul2 needed je. Hm terukkan aku. klau mcm time nk dkt exam tu barulah doa sungguh2 brtaubat lah apa sume.

N setiap kali tu aku akan niat utk trus istiqomah. Tapi tak. Lps satu kejayaan aku dpt aku mulalah lupa tuhan balik. Astaghfirullah.

Walaupun aku dh lupa tuhan.. bila aku kembali padanya balik.. doa aku biasanya mesti dimakbulkan.

Benda ni dh jd mcm kebiasaan dh bg aku. Nak dijdkan cite.. lps spm tu aku smbung asasi. Masa sem1 asasi aku mmg susah lh nk tinggal solat sbb duduk hostel kan.

So klau tk solat nnti malulah housemate dgn roommate kata apa. Mmg kekadang solat sungguh2. Tp ade jgk yg sekadar nk tnjuk yg aku dh solat. Pastu aku ni jenis study hard.

Aku krg bersosial. Mmg klau weekend aku akan duduk kt meja study siapkan keje yg lecterur bg sume tu. Klau nk outing pun aku akan make sure yg keje aku sume dh siap baru aku kuar.

Tp sbb mama.. tkkn aku nk putus doa dkt Dia. Tktau dh nk mintk tolong sapa. Smpilah lama2 aku dh trbiasa hidup dgn prgntungan Allah.

Bila masuk sem2 alhamdulillah mama dh semakin sihat. Besar nya kuasa Allah. Mama mula sembuh dgn sndiri. Apa yg aku perasan lps kes tu aku mmg dh susah lh nk tinggal solat.

Cuba utk terus istiqomah. Sbb rasa tenangnya bila serahkan segala urusan kt Dia. Dh masuk sem2 ni pulak aku mula brsosial. Ikut menguruskan aktiviti kelas dll.

Tp dlm masa tu jgk bnyak juga ujian dn dugaan. Masa tu result muet kluar. Aku dpt band3 je. Masa tu first time rasa mcm gagal. Sbb majoriti student lain dpt band4.

Aku ambil kputusan utk repeat muet. Disebabkan itu.. masa sem2 masa study aku jd terhad sbb kene study muet lpstu uruskan mcm2 organisasi lain lg. Tp masa tu aku tk rasa resah pun.

Aku happy dgn ap yg aku buat. Yg pasal muet tu satu hal lg. Aku blaja kat selangor. Tp trpkse repeat muet dkt perak. Bnyk jgk lah brhabis duit n trtinggal kelas sbb pegi ke perak sana.

Bagi certain org mesti stakat tinggal satu kelas apa lah sngt kan. Tp bg aku janggal. Sbb dari dulu hidup aku study study study. Dia sgt pelik klau satu hari tu aku tk blaja.

Akhir sekali just nak remind ourselves. Hidup kte ni klau tk diuji.. jgn konfiden sgt yg kte ni dh ckup bahagia. Dan bila diuji.. jgn pula igt yg hidup kte derita.

Mcm aku.. bila diuji tk dpt nk blaja struggle mcm dulu sbb byk kene handle urusan lain.. aku mula sedar yg as long as aku mnuntut ilmu kerana dia.. kejayaan tu pasti aku dpt rasa.

Even sem2 ni aku tk study hard lg.. aku still bole skor 4flat. Dh pandai study smart. Hehe. Alhamdulillah Walaupun aku pernah lupa dia.. Dia masih tk abaikan permintaan aku.

Malu btul pada Allah. Dia tetap adil kpd hambaNya yg ikhlas meminta. Even muet aku pun aku berjaya dpt band4. Syukur sangat sngat.

So jom kita renung sama sama.. bahagia kte harini nikmat atau istidraj? Sentiasa lah kte muhasabah diri.