Hanya sebab aku tak join group puak2 ni aku dipulaukan. Bukan apa hal dalam org pun sebok dikupas2

Assalamulaikum..

Okay straight to the point je lah.. aku nk story psl puak2 kaum hawa nih…

Aku tak faham kenapa dlm hidup ni kalau berkawan mesti akan ade puak.. tak kisah lah kau muda ke tua ke.. aku musykil sangat2.. especially kaum hawa..

kau try lah pegi mana2 pon, sekali pon dok dlm toilet jamban.. kau still akan jumpa makhluk2 tuhan yg mcm ni..

Aku nih drpd zaman sekolah rendah smpai ke sekolah menengah aku tgk berkwan ikut puak nih dah mcm tradisi..

kalau kau prgai ade mcm setan sikit kau kene kawan dgn org mcm tuh.. lepas tuh kalau yg bajet2 alim kene join golongan mcm tuh jugak.. kalau yg munafik nih pon kene cari group mcm tuh..

Yg kesiannya makhluk2 yg dipulaukan seperti aku.. kalau mmber tuh lebih sikit, mula lah start palau memalau..

tp aku nih jenis malas nk amik port.. bukan aku nk sgt kwn dgn diorg sbb aku suka hbiskan masa aku dgn mmbaca..

kalau dok library smpai ptg pon aku tak kisah.. mkn, mandi, g mana2 sorg2 pon okay je sbb parents aku dah didik berdikari dri kecik..

Time aku smbung study, dok kat asrama, phm2 lah kene ikut law habis.. solat pon kene pergi surau.. dlm surau pon diorg still boleh asing2kan tmpat solat..

smpai tahap nk penuhkan saf pon, boleh pilih2 nk kedepan ke tak sbb member2 kat blakang, yg mmber depan nih tak sebulu..

aku tgk perempuan free hair nih kbykan malas nk amik port sgt sbb diorg kan free hair selalu jd topik bualan minah2 bengong nih.. itu tak kene, ini tak kene..

Lg2 makcik2 kat tmpat aku keje nih, ade je gosip psl org nk dibualkan, mengumpat je keje.. aku nih jenis tak campur org, tegur pon malas.. itu pon aku jd bahan bualan diorg.. mcm2 diorg cter psl aku..

Lg2 makcik2 nih tahu aku nih jenis yg suka lepak2 kat kedai2 mkn smpai lewat mlm.. siap ckp aku liar lg..

aku pon apa lg dlm hati terus doa, “ya allah kau timpakan lah balasan kpd ahli keluarga mereka shingga mereka sedar akan beratnya dosa mngumpat”..

smpai tahap mcm tuh hati aku sakit sbb makcik2 tuh jaja cter pls aku smpai terbuka aib..

Yg best friend kak senget ni lg teruk, dia bukak semua psl dlm bilik kat kwn2 aku yg bwh dri aku.. diorg tuh belum kawin.. kat budak2 lelaki pon dia story..

budak2 lelaki nih kau phm2 lah nakal dia mcm mana.. nk tahu detail nk buat bahan n story kat kwn2 diorg nanti..

aku kesian sgt kat husband2 diorg nih, gagal didik isteri atau isteri yg terlebih open minded..

N aku malas lah nak nasihat sbb nanti diorg ngumpat blakang aku, ade yg siap sindir depan2 lg.. “patut pon kau tak kawin, kalau mcm ni prgai kau”.. aku pelik prgai apanya.. tak sibuk hal org pon punca aku tak kwin??

Okay last, aku ade mmber, dia nih nmpak alim sgt, solat tak pernah tggal, kalau jenjalan kat luar pon tak penah miss solat.. tp aku pelik sgt dgn dia nih, kata muslimah konon, tp ade bf..

aku tahu story nih pon dri sorg akak yg nak aku jgn suka bercerita psl diri aku kat org.. dia selalu pesan “mendengar boleh, bercerita jgn” aku igt pesan nih

Dan aku mcm ni lah, terus di pulaukan sbb tak join salah satu puak2 yg ade tuh..