Aku kebangaan parent selalu cemerlang dalam setiap exam. Tapi skrg hanya duduk rumah berkain batik je

Sebelum tu, korang boleh panggil aku Maya. Masuk tahun 2016 umur aku masih sweet 20. Muda lagi. Tapi sayang nya hidup aku tak semanis itu

Masa di sekolah rendah. Aku seorang nakal, tidak cantik dan tidak pandai. Biarpun begitu Alhamdulillah aku masih mempunyai akhlak yang disenangi orang sekeliling.

Ramai rakan. Boypren pun ada sekor dua. Cikgu2 suka aku. Tapi kadang2 diorang geram jugak. Sebab aku terlalu b****h math. Sifir tak hafal. Basik kelaut.

Masa tu lagi beberapa bulan nak UPSR. Kesedaran datang last minit. Aku mula studi hard and berdoa sungguh2. Aku tak minta 5A. Aku cuma mintak math A. Sebab penat dianggap b****h.

Alhamdulillah. Result keluar dpt 3A2B. Guess what. Semua terkejut beruk. Math aku A. Selama ni nak cecah B pun susah. Selalu D or fail. Klau korang nak tahu,

Sebab itu kot aku berubah jd baik. Aku belajar betul2. Masa SPM aku struggle dr awal form4. Kali ni sbb rasa dri dh ckup effort, aku demand skit.

Minta Allah straight A dlm SPM. Minta betul2 ni. Solat hajat tak tinggal. Puasa sunat tk lepas. Guess what. Aku dpt smua A tapi tercicir satu B. Masa tu aku sedih juga.

Tapi sebab parent aku gembira sgt. Aku pun jdi gembira. Dicanang nya result aku satu kampung. Semua kata aku pandai giler. Bangga beb

Klimaks nya. Aku tersalah membuat pilihan masuk u. Aku masuk u yg hanya Allah mengetahui betapa teruk nya management dia. Beribu2 duit habis sbb ditipu.

Allah maha berkuasa. Pembelajaran aku terganggu sekerat jalan. Now, aku rasa lost sgt. Tak tahu nak belajar mana and how?

Baca bismillah dan ayat first yang aku baca lepas aku buka alquran itu lah yg akan jd petunjuk. Time aku nak buat tu aku tak yakin. Nak ke Allah bagi aku petunjuk.

Allah nak ke tolong aku lgi kali ni. Tapi sebab dah down sgt. Aku amek alquran. Bismillah dan aku buka. Aku terbaca

“… Tetapi byk (manusia) yg pantas mendapatkan azab. Barangsiapa dihinakan Allah, tidak seorang pun yg akan memuliakannya. Sungguh, Allah berbuat apa sahaja yang Dia kehendaki” (Alhajj, ayat 18)

Zappp. Ayat pasal azab beb. Sentap gilee. Aku cepat2 ttup alquran and aku cakap see tuhan tak tolong aku pun.

Tuhan dh tk bg aku jwpan mcm sbelum ni. Aku nangis lagi. Takkan lh tuhan nak azab aku. Tuhan bukan sekejam tu pun. Aku denied masa tu

Tk pernah berzina. Maka itu adalah ujian. Cara nya sabar dan dekatkan diri dgn tuhan. Ujian ni biasa nya sekejap je.

Kalau rasa dah bertahun hidup tapi rezeki susah nk msuk. Kerja tk dpt2. Jodoh tk smpai2. Maka check lah smula. Kemungkinan ia azab

Kisah aku. Doakan aku diampuni Allah atas segala dosa2 yang aku pernah aku lalukan. Aku memang tidak pernah berzina. Tapi aku sudah menghampiri zina.

Nasihat aku, tak semua terima azab didunia. Ada yang Allah tangguh didunia tapi seksanya diakhirat.

Ketahuilah azab akhirat lgi seksa dr di dunia. Jd jgn korang tengok maksiat dan dosa itu sesuatu yg manis dan indah

Apa yg aku perasan aku dulu pernah doa utk jadi cantik. Alhamdulillah sekarang slow2 orang puji perubahan muka aku. Ingatlah, Allah tak pernah tinggalkan hamba Nya

Doakan rezeki aku lebih murah ya sahabat. 🙂