Suami isteri yang bekerjaya, bila balik kerja sama2 penat. Adil ke bila balik suami rehat dan hanya isteri sambung bekerja dirumah

Bila join channel telegram yang ramai yang dah berkeluarga ni, feel dia lain sikit. Sebab banyak perkara ilmiah yang dibincangkan.

Baru-baru ni admin ada menceritakan perihal rumah tangga. So banyaklah yang meluah isi terpendam selama ni dengan para suami. Sebelum ni just baca luahan hati dekat komen-komen fb je.

Aku terpanggil untuk berkongsi kepada korang. Ambil lah iktibar. Jadikan lah pengalaman orang lain untuk kita perbaiki apa yang kurang.

Apa masalah yang suami selalu buat?

Apa yang dia tahu? Bagi arahan.. Balik kerja sama-sama penat, suami berehat atas sofa. Isteri balik rumah sambung buat kerja rumah.

Sepatutnya sama penat, sama-sama la penat uruskan rumah.

3. Tak Solat.

Solat? Semua tahu solat tiang agama. Tapi kenapa masih ramai yang acuh tak acuh je?

Kalau ikut kajian orang muslim dekat Malaysia ni, kebanyakan yang bercerai adalah orang yang tak jaga solat.

Ramai juga keluhan isteri bab ni. Ada yang mengaku dirinya jauh dari tuhan. Bila nak berubah, tak dapat sokongan suami. Ada jenis suami ni solat dia hari jumaat je.

Asal ada masa terluang je, main game. Anak bini dekat rumah buat tak tahu je. Bila bini bising, tarik muka. Sampai tahap rumah krik2. Makan dekat meja sama-sama pun si laki diam je.

Masa untuk anak bini tak ada. Sebab sibuk layan game. Cakap lebih-lebih nanti kena sound “ kau nak aku layan game atau layan perempuan lain?”.

Parah.. Parah..

5. Kaki Perempuan.

Kaki perempuan ni, memang isu besar jugak dalam rumahtangga. Lelaki ni walaupun naffsu ada satu je, satu dia tu kalah 9 nafsu perempuan.

Bila ada perempuan lain dekat luar, macam biasa salahkan isteri. Dah gemuk, tak cantik dan macam2.

Ada jenis isteri walupun suami dah kantoi, tetap bagi peluang sebab fikirkan masa depan anak-anak.

6. Tak Kerja.

Suami ibarat raja sedangkan isteri membanting tulang. Kerja dia minta duit, minta duit, minta duit. Duk rumah layan tv, main game, tidur.

Bila suruh cari kerja, alasan belum dapat kerja.

Ada yang dah kerja, kena buang. Ada jenis memilih kerja..

Berlarutan bertahun-tahun.

7. Bodoh Agama.

Part ni nampak kasar, tapi ini je bahasa yang sesuai untuk suami jenis macam ni. Jenis yang bermain dengan taklik, asal gaduh je taklik.

“Kau keluar rumah, jatuh talak!”

“Kau tak dengar cakap aku, jatuh talak!”

“Kau mengadu dekat mak kau,jatuh talak!”

“Kau kalau dah gemuk, aku lepas kau!”

“Jadi la bijak sikit. Kalau kau buat lagi, aku lepas kau”

Semua bersandarkan kepada talak. Ini benda bukan main – main. Silap langkah, boleh jatuh talak. Sia-sia je.

Tapi kes yang isteri bising ni, dalam seminggu banyak kali lepak luar. Lepas magrib keluar, pukul 12 baru balik. Hujung minggu ada kala 3 -4 pagi baru balik, tambah pulak kalau ada bola.

Kawan-kawan, kita dah ada anak isteri ni rajin-rajin la duk rumah waktu malam. Siang dah kerja, tak jumpa anak dah. Malam keluar melepak lagi.

Tak ada rasa bersalah? Memang la member tu penting, tapi lagi penting anak isteri.

Kalau sakit, member ke yang jaga makan minum basuh berak kita?

Bila ada orang lelaki tengok isteri dia, “suka la tu ada orang tengok”. Bunyi wasap masuk, terus check. Nampak isteri senyum pegang phone, terus tanya jantan mana mesej.

Ni antara kes yang aku ingat. Nak uruskan pelayaran rumah tangga ni banyak ujian. Selagi nama manusia, tak ada yang sempurna.

Jadikanlah pengalaman hidup orang lain sebagai pengajaran dalam hidup kita.

Moga bermanfaat,

Sampaikanlah kepada mereka yang tersayang.