Sejak pindah rumah, farid kerap di ganggu. Dengar budak2 lari dlm rumah tp bila bagitahu pd mak abah.mereka tak percaya. Hinggalah satu ketika mereka percaya

Nma aku lily, umur 20an. Aku student salah satu ipta kt utara.

Cita yg aku nk smpai kan kt korang adalah tentang rumah yg bru family aku pindah. Rumah ni area melaka. Rumah ni ade 2 ruang tamu (satu ruang utk tetamu, satu lg ruang utk family tgok tv), 4 bilik, 1 stor, dapur, bilik mandi n toilet.

Dlm family aku ade ayah, mak, aku dan adik laki aku farid. Dlu msa 1st day pindah rumah (kebetulan pulak msa ni aku tgah cuti sem) , farid org ptama yg masuk.

Bila masuk je rumah, farid terus keluar balik. Muka dia tkejut, pucat, takot, nmpk pelik la senang cite. Aku tkejut tgok farid. Mak ayah ku xprsan.

Aku tnye farid knape. Farid ckp xde ape. Pastu ayah aku masuk umah, diikuti mak then aku. Farid still xmasuk. Dia ckp nk ambik angin luar. Lepas tu kitorang 1 family keluar mkn kat luar.

Then dia lari g ruang tamu, aku pun g ruang tamu. Pastu dia lari masuk blik farid. Masa tu aku xterfkir pulak budak tu hantu ke ape.

Aku dok igt mybe anak jiran tersesat msuk umah aku ke. Huhu. Pastu aku pun bukak pintu bilik farid. Aku cari budak tdi, xde pun. Dia g mna ek.

Hmm.. Pastu aku tgok farid tgah tido atas katil. Tetiba phone aku bunyi. Pastu aku tgok2, farid yg kol.

Huhu, mngada betul farid, dlm umah pun nk kol ke. Pastu farid ckp, “kak long, farid balik lewat skit ea, nk g jumpa kwn”. Errr.. Farid xde kat umah ke? Dah tu sape yg dok tido atas katil farid tu?

Mak aii.. Mcm nk lari keluar umah je masa tu. Aku sorang kot. Mak ayah mcm biasa busy. Ayah slalu outstation, mak meniaga online, slalu g cod utk customer, g pos laju, jumpa kwn.

Aku tgok2, ya Allah..betul kata farid, aku nmpk ape yg dia nmpk selama ni. Ade satu family kt ruang tamu tu. Lpas masuk bilik, aku tgok farid, farid tgok aku. Huhu.

Aku ckp goodluck la farid lepas ni. Sbb esok tu aku dh nk balik utara, cuti sem dh hbis. Kesian farid kena dok sorang2 nnti.

Actually, kami dua dh gtau parents, tp diorang xcaye. Yela, dh xpnah kena lagi, dh asyik xde kt umah xpela. Yg merana ni farid n aku.

Then aku balik uni, masa kat uni farid selalu call mngadu dia takot.. mcm2 jd kt dia. Kena kacau. Then ade satu hari farid call dia ckp dia dpt satu mimpi pasal satu family accident n smua meninggal.

Pastu dia ade jumpa gmbar sorang budak kat dlm bilik dia. Gmbar tu nmpk mcm lama n ade bekas terbakar. Pastu farid ckp dia xbrani nk snap n send gmbr tu kt aku.

Farid perasan muka cuak aku tu. Dia ckp kak long, xyah nk cuak sgt la. Haha. Dia ckp byk bnda dia nk sembang n nk cite kat aku masa tu. Aku ckp bole, tp jgn cite skg, jpg kita keluar mkn bru cite. Haha.

Msa kt kedai mkn, farid cite yg dia ade bcakap ngan salah seorang penghuni rumah tu. Dia ckp ngan ‘budak’ tu. Aku tkejut dgar, aku tny dia cane bole ckp. Braninya adik aku ni. Adoii.

Farid cite ade satu mlm tu dia tido kat ruang tv umah tu, pastu dia rsa ade org dok main kaki dia. Dia bukak je mata, dia tkejut gila sbb ade sorang budak tgah bertinggung kat hjung kaki farid sambil tgok dia.

Farid ckp mmg dia terjerit masa tu, xboleh nk tahan. Huhu. Muka budak tu mcm pucat skit. Farid ckp takot n seram jgakla msa tu. Tp dia beranikn diri.

Tnya budak tu. “adik ni sape, adik tinggal kt umah ni ke? Adik sorang? Family adik mane? ” Ya Ampunnn fariddd. Dah knape kau tnye family adik mane? Jpg dtg semua kaum kerabat dia tnjuk diri kat kau baru tau. Haha.

Lepas tu, kitorang dok plan cane nk bg parents kitorang pcaye bnda ni. Haha. Ye la. Xkkn tiba2 kitorang nk bwk ustaz dtg berubat kat rumah tnpa kebenaran parents.

Satu hari tu, aku n farid ade slowtalk ngan parents tapi masing2 mak ayah aku mcm nak xnk je dgar kitorang ckp.

Bila aku sebut je nk bwk sorang ustaz dtg umah terus ayah aku kata sbanrnye mcm ni. Bnda ghaib mmg wjud sekitar kita. Kita xkkn kena ganggu klu kita berani n ckup pendinding.

Aduh, ye ayah. Lily tau, lily dan farid solat penuh, bca al-Quran, surah yassin, sentiasa bukak surah2 kat dlm phone klu dok sesaje kt umah.. smuanya kmi dh buat. Ini ikhtiar lain org panggil.

Xnk bnda lagi serius tjadi nnti. Tp bnda ni aku ckp dlm hati je la. Ayah kita kn, aku xnk kena cop anak derhaka nnti. Huhu. Masa tu aku nmpk muka farid geram ngan mak n ayah aku.

Farid masuk bilik buat xtau je. Aku pegi bilik mak ayah aku, aku tny knape ni ayah. Ayah n mak aku tgok aku. Pastu mak aku tetiba jerit mcm kna histeria smbil tunjuk2 kat blkg aku.

Ayah aku kata ya Allah.. Ade budak kt blkg kak long. Mak oii.. Meremang aku time tu, lemah lutut dibuatnya. Pastu dgar mcm biasa budak tu berlari lari dlm rumah.

Yg xbole blah smpai ke bumbung umah pun dgar mcm org dok berlari. Pastu dgar org memasak, org tgah mndi, mcm2 la.

Mlm tu mmg teruk jugak kitorang satu family kena kacau. Farid sorang je tido lena. Haha. Skg baru mak ayah aku tau. Punyala penat cite kt dorang pastu xcaye.

Ha. Nah. Kn skg dh terkena. Haha. Dengar pulak budak tu ckp farid. Esoknya, mak ayah aku setuju nk bwk ustaz dtg umah.

Dan sbnarnya ada kaitan dgn family tuan rumah jgak. Tp ustaz tu kata cerita lama xpayah la kita hidupkan semula. Huu, actually aku pun curious jgak pasal ni tp ustaz xnk cite smua.

Satu je cara utk selesaikn masalah ni, family aku kena pindah. Atau pilihan lain dia kitorang kena kongsi rumah tu dgn ‘penghuni2’ tersebut.

So mestila pilihan pertama dekat dihati ye dok. Huhu. Ustaz tu kata susah utk halau bnda tu keluar sbb mmg tu tmpt mereka and bukan sejak 20 tahun dorang tinggal situ tp mmg dh lama.

Ustaz ckp sejak kamu dua xlahir lagi kat dunia ni. Mak aii. Lama sungguh. Kiranya kitorang ni la menyibuk mai umah dorang. Haha.

Pastu farid tnjuk gmbar budak laki yg dia jumpa tu. Dia tnye ni cane ustaz? Sy jumpa bnda ni kt dlm bilik. Ustaz tgok gmbar tu, ustaz ckp ape yg kamu nmpk dlm gmbar ni?

Farid ckp, ade ustaz. Erk? Ade lagi yg nk bkwn ngan farid? Ade org lain dlm gmbar tu? Sape? Knape aku xnmpk pun? Biar betul farid ni. Dia ade sembunyi ape2 dari aku ke.

Aku cite setakat ni dulu. So guys, sorry aku xbole nk smbung lagi cite ni sbb pjg sgt.