Kawanku gaya seorang Murabbi. Tapi apa yang diucapkan tidak sama langsung dengan apa yang dilakukan

Salam guys. Harini nak ckp pasal pengalaman aku hidup dgn seorang insan bergelar Murabbi ni. Semuanya okay sampailah aku betul2 kenal dia ni.

Byk benda bagus yg dia buat aku akui. Ye, semua benda yg dlm description usrah tu la. Dia byk bagi tazkirah pasal semua benda bagus tu.

Tapi yang paling aku geram adalah dia sembang semua pasal tu tapi satu pon tak buat. So, aku simpukan ape yg dia buat tu jadi fitnah balik pada agama.

Ye agama ajar suruh buat benda baik tapi ko tak buat pun pehal? Ckp je tapi sentiasa sakitkan hati org dengan tingkah laku kau? Dah kenape sang murabbi oi?

First, kau cerita pasal Common sense tapi bila aku duduk dgn kau kau takde pun buat semua tu. Waktu org lain masak kau buat ape? Tido dalam bilik.

Rumah sama2 tanggungjawab bersama la. Islam tu ajar suruh kita jadi pembersih, kau pulak buat yg sebaliknya? I kenot brain la wahai murabbi!

2. Sidai kain. Kau sidai kain kau smpai seminggu tak berangkat buat macam penyidai tu kau punya dh kenapa? Klau kau nak guna personal punya penyidai beli la sendiri.

Jgn buat harta barang awam. Org lain pun nak guna jugak. Igt kau sorang je ke yg basuh baju? Be considerate sikit.

3. Bila makan atau pergi kat kedai. Tak kisahlah masa lepak mamak ke, kedai makan ke hatta beli barang sekalipun ko jgn la buat drama tertinggal dompet ke ape ke.

Dh tua sgt ke smpai nyanyuk nk bwk duit. Pastu gune duit org then lama2 buat2 lupa. Klau ko nk bayar pun ko bundar kasi org lain rugi.

Hilang respect aku kat kau. Aku tak expect kau jadi perfect tapi tolonglah jaga benda basic ni dan buat ape yg ko ckp. Please jgn sembang kencang guna dalil al quran bagai tapi dalam senyap ko kencing org sekeliling kau.

Aku cadangkan kementerian pelajaran Malaysia buat lagi satu subjek baru which is subject common sense. Dan pastikan semua org pass sebelum masuk Uni.

Waktu orientasi uni ataupun utk budak overseas masa btn tu mohon highlightkan benda ni sbb penting gila. Kita tak mahu generasi buta common sense ni membiak dan merosakkan hidup org lain.

Dari kau buat program tepuk bodoh2 yg tak membantu langsung masa orientasi tu baik kau buat program didik masyarakat tentang hidup bermasyarakat.

– -yg terguris-