Tepat 3 pagi dgr org buat dekat dapur. Bangun esok semua orang tak mengaku buat air.

Hai semua. Saya Hazirah. Dulu Rumah atok sedarra (adik nenek) saya buat kerja kahwin iaitu anak perempuan mereka sepupu mak saya.

Nenek sedarra saya tempahlah sebuah homestay di taman tempat tinggal mereka supaya kami boleh stay kat sana sebab majlis nikah and bersanding hari yang lain.

Kami dari Johor hanya sebuah kereta je. Kami berlima. Aku, nenek, atok, makcik and anak makcik aku. Family aku tak pergi sebab abah aku dah saakit so akulah jadi wakil.

Nak dijadikan cerita malam tu aku tidur sorang je kat dalam bilik. Rumah tu ada 3 bilik. Bilik depan nenek uda (m0yang aku) neksu and anak neksu. Bilik tengah kami berlima. Bilik belakang atok sedara aku (adik nenek aku) bujang agi.

Tapi malam tu aku tidur sorang je dalam bilik tu. Atok nenek makcik aku and anak dia tidur luar kat ruang tamu.. Diaorang suruh aku tidur dalam bilik.

Dia pulak mcm orang resah..Aku tanya..

“kenapa Ika?? Tak boleh tidur ke??” Dia anguk je..

Aku pon suruhlah dia baca doa tidur baca surah 3 kul. Lepas baca dia diam peejam mata. Tiba2 dia tanya aku..

“Kakak, yang dekat belakang pintu tu apa?” Perghhh.. Takut gaklah.. Sebab aku ni boleh dikategorikn penaakut. Hahaha. Aku pun tengok belakang pintu.

Nasib baik xde pape. Aku cakaplah kat dia tu telkung lah. Peliik gak sebab aku gaantung telkung tu berlipat bukan terbuurrai cmtu. Tapi aku dia je.

Tiba2 dia kata nak tidur luar dengan ibu and ayah dia. Aku bagilah alasan kat luar dh penuh x de ruang. Sebab x nak bagi Fia tingggalkan aku sorang2.

Tapi dia kata ada. Aku pon bagi jelah takut dia nangis. Tapi aku still x tutup pintu rapat. Aku pun mula lah baring and cuba lelaapkan mata.. Dalam pukuul 2 lebih gak aku tertidur.

Kenapa diaorang tak buka lampu dapur??? Takda langsung cahaya lampu dari dapur. Aku jadi cuuak gaklah.

Bunyi tadi dah tak kuat sangat. Aku terus baring semula. Nasib baiklah aku buka surah ayat2 Al Quran.

Tulah peneman aku tidur . Nak dekat puukul 4 baru terlelap. Esok paginya lepas sarapan aku dengan nenek aku baring2 atas kaatil. Majlis tengahari.

Aku pun tanyalah nenek aku ade buat air ke mlm tadi? Atau ada tak dengar orang buat air ke dekat dapur. Nenek aku kata takada pulak.

Makcik aku pun kata dia tak ada dengar. Kebetulan pulak nenek uda aku masuk bilik tu sebab tengok kitaorg lepak2.

Mybe benda tu mcam nak tarik perhatian aku pergi dapur. Sebab dekat bilik aku dah pasang surah. Nasib baiklah aku tak pergi dapur. Tu je ceritanya. Taklah serram sangat. Hehehe..

Cuma pengajaranya bila masuk homestay tu bacalah surah pape untuk pelindung diri. Ok tq semua sebab sudi baca..