Ketika pengerusi berinteraksi dengan Leman,tiba-tiba dia meronta-ronta.Rupa-rupanya penjaga Leman ni xsuka kami buat bende tu.

Assalamualaikum and salam sejahtera salam cium tangan ibu bapa. Hahahaha.

Macam yang aku warned awal-awal, mimpi tu bukan aku yang mampu kawal. Aku tak minta. So bila ada yang bertanya itu ini, aku tak reti nak terangkan dengan details.

Sebab aku dibagi tahu sekadar yang aku perlu tahu. Gittew. And Alhamdulillah, manusia berubah setiap masa, berturutan masa. Sama macam aku. Bukan secara mendadak menjadi solehah dijanjikan syurga terus tapi sekadar cukup melunaskan yang wajib.

Okay cukup pasal yang dah lepas tu. Biarkan sana. Kali ni aku nak cerita pasal satu asrama teknik kat Malaysia ni. Teknik mana, biar lah rahsia.

Kisah 1 :

Masa aku form 5, ada satu kejadian hysteria kat dewan sekolah. Tapi yang hysteria tu bukan perempuan tau, lelaki. Kita panggil dia Leman lah. Sebab aku lupa nama sebenar dia.

Ketika kejadian, kami, Persatuan Pembimbing Rakan Sebaya, tengah mengadakan jamuan kat dewan tu. And suasana petang tu redup semacam. Suram.

Dengan langit gelap nak hujan. Pernah tengok Harry Potter and the Order of Pheonix? Yang starting filem dia duduk kat buaian tu?

Macam tu lah suasana dia. Sunyi even kami ni ramai and suara bertingkah-tingkah. Plus kebetulan minggu melawat so ada je parents yang datang jenguk anak and bersantai kat area dewan tu.

Kata pengerusi, penjaga Leman tu marah kami ni berkawan dengan dia. Eh sesuka hati dia je nak tentukan Leman tu kena berkawan dengan siapa.

Sekarang ni tak tahu lah apa cerita si Leman. Dapat kahwin ke tidak dia. LOL.

Kisah 2 :

Kejadian ni jadi kat cikgu@warden blok lelaki. Untuk sekolah kami, warden kami adalah cikgu yang mengajar kat sekolah kami juga. So yang kena dalam kisah ni, Cikgu Ali.

Senang lah dia nak tengok muka perempuan tu so dia boleh sound kat sekolah je esok. Tapi sayang, sekelip mata ‘perempuan’ tu ghaib. Dia apa lagi, terus balik rumah dia.

Kisah 3 :

Yang kena ni, member sebelah dorm aku. Ila nama dia. Jenis Ila ni, ganas and brutal. And dia suka bangun mandi awal pagi around 4 am macam tu. Sebab dia tak suka berebut bilik air.

Sebelum aku teruskan cerita, aku nak describe kan dulu susunan katil and locker setiap dorm senior. Selepas buka pintu utama, akan jumpa deretan locker belah kanan.

And belah kiri, katil 1 tingkat yang bersambung dengan rak 1 tingkat untuk memudahkan senior simpan buku and study (Ho lah sangat study).

Masa dia merangkak tu, dia tetap tak lepas pandang perempuan tu. And guess what, kepala perempuan tu tetap lah mengikut pergerakan Ila.

Mata dia still pandang Ila ni ha. Sebaik je sampai ke katil, terus dia berselubung and tak ingat apa-apa dah. Tahu-tahu je member dorm dah bersiap nak ke surau untuk solat subuh.

Kisah 4 :

Yang ni terjadi kat aku sendiri. Masa form 4, aku duduk dorm junior. Untuk dorm junior, semua katil double decker. And aku duduk katil atas.

Malam tu entah kenapa aku payah nak tidur. Rasa panas berbahang. Tapi sedaya upaya aku try lelap mata. Entah pukul berapa aku tak sure, aku terdengar macam ada orang bercakap dengan aku.

Dia boleh menangis berlagu sambil ketuk tingkap tu. Nak masuk gamaknya. Dengan sepantas kilat aku tidur bermandikan peluh. Dah tak hirau kan kepanasan semasa masa tu. Lantakkan kau sana.

Kisah 5 :

Ada sorang ustaz kat sekolah aku ni yang pandai berinteraksi dengan makhluk halus. Selepas kejadian-kejadian pelik yang jadi, ustaz ni pilih untuk bercakap dengan makhluk tu. Dialog antara ustaz dengan makhluk tu, lebih kurang macam ni :

Ustaz : Kenapa suka ganggu anak-anak ni? (Pelajar-pelajar perempuan blok aku)
Puaka : Anak-anak ustaz nakal-nakal. Tapi anak-anak aku lagi nakal.

Maksudnya, benda tu banyak. Kata ustaz, benda tu langsuir. Rambut dia panjang. Kalau dia duduk bertenggek kat bumbung bangunan blok aku (3 + 1 tingkat), rambut dia sampai mencecah tanah.

Lepas daripada kejadian berdialog tu, dah kurang gangguan sampai lah kami habis sekolah. So lepas-lepas tu, tak tahu lah ada gangguan lagi ke tak. Tapi macam biasalah, urban legend asrama sentiasa ada, tak pernah m**i.

Bye korang!