Setiap minggu Aku pergi club. Perlahan-lahan Roommate Aku ubah diriku.

Aku rasa terjentik nak cerita about my ex roomate.

Cite aku mayb panjang skit, and aku pn bkn a good writer considering this is my 1st time menulis confession so klu korang nk baca, silakan la.

After aku habis study, aku dpt keje and aku pn start cari bilik area office tu. Aku ni penakut nak tdo sorg2 so aku wajib ada roomate and aku jnis easy going,

So aku ketuk pintu,bg salam and to my surprise, yang bukak pintu tu sorg prempuan bertudung labuh style ustazah, putih bersih muka dia n senyum kat aku.

Gullpp terkedu and telan air liur aku jap sebab tak penah dapat roomate alim macam ni but long story cut short, dia layan aku baik, tunjuk bilik and dia cakap dia ok je if aku nak jadi roomate dia and sewa bilik tu.

Total dalam rumah tu ada 4 orang, semua tudung labuh2 tapi yang paling ustazah roomate aku la and plus dia mengajar kat sekolah agama. Mmg alim tahap ho liao.

Ok la,kat sini aku summarize kan life aku masa tu. Almost every week aku pegi club, aku smoking tp aku xkan smoking dlm rumah, aku hormat housemate aku n the way i dress mmg agak terdedah sana sini.

But roomate aku ni pelik sikit. She’s one in a million i can say. Dia tau aku pegi club. I can bet u on this. Even dari minuman yang aku minum yg produce bau kuat semacam tu pn mesti dia tau and plus aku balik mesti 430 pagi 3 pagi but hari2 dia tak penah lupa kejut aku subuh and hari2 alasan aku ” saya period la kak”.

Tak penah lagi ada perempuan hari2 period sampai 3 bulan and dia tau alasan bangang aku tu tapi still hari2 xmiss kejut aku subuh sampai la 1 time aku da xtau nak cakap apa so aku cakap “saya da lama sangat tinggal solat kak.

Doa qunut pun saya xtau”. Dia orang utara. And dia cakap ” xpa aihh. Slow2 hang boleh blaja. Xpa klu hang xhafal pn asal ada keinginan. Kalau hang nak,akak boleh aja . Xdak masalah”.

Slowly aku rasa senang dengan dia. She’s like that (alim ) and i’m being like this ( open air sana sini ) but not even once dia prejudis kat aku. Pegi beli groceries dgn aku, org pandang ktorg jalan berdua pn dia tak peduli.

Awkward btol tapi sebab tak nak kecikkan hati dia aku layankan je la.The turning point is when something big happen in my life which aku malas nk ulas lebih2 tapi mmg big mistake la.

Malam tu aku nangis and aku ingat dia da tedo tapi actually belum and dia tanya aku, aku ok ke.

Aku cakap aku ok. Dia cakap aku bleh je share apa2 dengan dia and aku tak tau apa yg aku pk time tu untuk share secret aku yang paling besar to someone yang aku baru kenal less than 6 month kot tapi eventually aku bagitau jugak and aku da pk time tu, confirm dia pk bukan2 kat aku.

But apa yg dia cakap btol2 buat aku tersentak . “Kite manusia tak penah lari dari buat silap. Akak pun sama. Hang pun sama.

Dugaan kite berbeza2. Mungkin ni dugaan hang tapi pintu taubat allah xpenah tedo. Selalu terbukak untuk kite semua.

tak pernah aku tanggalkan hatta ke kedai sekalipun, alhamdulillah da hafal doa qunut, solat 5 waktu ( kdang2 ada lubang sana sini jugak ) tapi aku cuba cukupkan 5 waktu, dari tak pegang quran and sekarang da boleh mengaji al quran and bahagia dengan suami and anak2 aku.

Mungkin kalau aku tak pindah rumah tu and jumpa roomate aku, tak mungkin aku jadi sape aku yang sekarang. Dr 100 buruk aku yang terang terangan terzahir kat mata orang lain,

tapi dekat mata dia, 1 kebaikan aku tu yang terserlah and cara dia yang tak pernah bosan untuk kejut aku subuh, mintak aku teman dia mengaji and belikan aku tudung walaupun dia tau aku tak kan pakai , benda ni semua yang ubah aku and allah swt bukak pintu hati aku.

So be it a roomate ke, housemate or colleague or classmate ke, you dont know how you can simply change someone life by keep showing them the positivity side.

Walaupn aku da tak contact dengan dia and masing2 da bawak haluan hidup masing2, aku tak kan lupa impact yang dia bagi dalam hidup aku.

So be good and kind to everyone you meet in shaa allah perkara baik akan berbalik kat kite. Peace yoo

-Puan D –

– Dolce