Isteri sy minta izin sambung belajar. Diam2 buka hp isteri, luluhnya hati bila nmpk wasap dia dgn lelaki ketika tahun akhir.

Assalamualaikum semua. Terima kasih kerana ingin membaca luahan ini. Luahan ini pendek sahaja. Baca sampai habis dan ambil pengajaran daripada cerita sy.

Saya seorang suami cvrang yang kini menerima kifarah Allah setelah saya benar2 bertaubat! Julai ini, genaplah 18 tahun usia perkahwinan saya.

Saya bernikah ketika berusia 20 thn manakala isteri 17 thn. Isteri saya pilihan keluarga saya. Dan saya waktu itu, telah mempunyai pilihan hati.

Saya tahu kenapa ibu saya mahu saya berkahwin cepat. Ibu saya tak suka pilihan saya kerana teman wanita saya sosial orang nya. Dipendekkan cerita, akhirnya dalam keterpaksaan saya bernikah jua.

Kecvrangan saya terbongkar. Isteri saya tertekan sehingga mengalami tumpah da4rah. Saya ckup rasa bersalah. Dan atas desakan dan pujukan keluarga saya, isteri saya memaafkan saya dan beri peluang pada saya.

Tapiā€¦ saya cvrang lagi ketika usia anak kembar saya setahun. Kali ni, isteri saya bersama bapa saya juga ustaz yang menangkap saya di bilik hotel.

Malu yang teramat waktu itu. Tapi saya pelik kenapa isteri saya langsung tak mohon fasakh walaupun ibu saya sndiri yang suruh. Waktu itu saya fikirkan mngkin isteri saya memikirkan anak2 yang masih kecil.

Saya bertaubat dan bersungguh sungguh berubah. Saya tumpukan perhatian pada kerjaya n anak2. Bila isteri menyuarakan niat nak sambung belajar, saya support dari segi kewangan.

Mulai detik itu, saya mula bimbang dia cvrang sehingga ke katil hotel seperti saya dahulu.

Saya mula ekori dia, tapi dia tak pernah tak balik bermalam di rumah. Habis kerja jam 5. 30, sejam selepas itu dia mesti dah smpai di rumah. Maka saya tepiskan prasaan tersebut.

Saya berusaha saban detik membuktikan kejujuran dan kasih sayang saya padanya. Sudah 15 tahun berlalu, tapi renungan dia tak pernah berubah.

Dia masih tak lupakan kecvrangan saya. Dia cukup pandai berlakon di dpan keluarga dan anak2. Tapi bila dgan saya, mucul lah dirinya yang sebenar.

kerana bila kita dicvrangi, waktu itu kita cuma mampu berharap agar kita mampu mengubah waktu silam.

Wanita memanglembut, tapi bila peluang diberi tak dimanfaatkan, lalu kembali mencalar kepercayaan, maka itulah detik paling payah dan sukar untuk lelaki kembali meraih kepercayaan itu.

Saya amat terkesan dengan balasan yg diberikan oleh isteri. Rupanya amat sakit bila dicvrangi pasangan sendiri sehingga kantoi pula dengan pasangan sendiri.

Itulah sedikit sebanyak luahan daripada saya. Kepada pasangan suami isteri diluar sana. Ambil lah cerita saya ini sebagai satu pengajaran. Jangan lah jadi pasangan yang cvrang.

Kerana cvrang ini akan memabawa permasalahan besar dalam rumah tangga kita. Kenikmatan kepada yang haram adalah seketika. Buat apa kita mencari yang haram sedangkan yg halal kita tidak terokai habis-habisan hehe. Sekian terima kasih

-Suami Cvrang