“Along tak nak hantar mak masa tu”, mengigil badan Angah dengar mak cakap. Teringat ingat kata-kata mak di telinga

Seorang emak yang terlalu rindukan anak2 memberanikan diri menaiki bas dari Mersing semata2 hendak melihat anak2nya. Setibanya di Bustand Larkin. Si emak menelefon anak sulongnya, iaitu Along, Anak lelaki kesayangannya.

Emak: “Assalamualaikum Along, mak dah sampai dekat bustand Larkin ni.. Mak ingat nak pergi rumah Along.. boleh tak?” .. Along: “Ah emak ni..

Kenapalah tak bagitahu dulu nak datang.. Along sebuk ni.. Mak telefon Angah la suruh dia ambik mak dulu.. nanti malam baru mak datang rumah Along..”

Terdiam seorang emak, niat baiknya untuk buat suprise kepada anak kesayangannya di jawab sambil lewa oleh anak kesayangannya. Bbeliau menangis dalam hati kecil beliau, sambil memegang handphone di tangan. Si emak cuba memberanikan diri menelefon Angah pula iaitu anak lelaki keduanya.

Emak: Assalamualaikum Angah, mak ada dekat bustand Larkin ni.. Angah boleh datang ambil mak tak?

Angah: Waalaikumsalam mak, Yeke? bila mak sampai? Mak tunggu tau.. nanti Angah datang ambik. (dengan nada excited)

Along: “Kenapalah mak tak tunggu kat kampung je… nanti ada cuti Along baliklah..”

Emak: “Emak dah rindu sangat dekat Along.. sebabtu mak datang..”

Along: “Minggu ni orang sebuk, kalau ada masa tengoklah nanti baru Along bawak mak keluar.. Yani(isteri Along) pun sibuk mak..”

Emak: “Emak tak kesah Along.. Mak kesini pun hanya nak lihat kau..” (sambil kesat air mata yang berlinang).

Selepas tu Along keluarkan handphone di tangan.. tak lama lepastu gelak sorang2 dengan handphone.. Manakala emaknya terpinga2 di situ bagai tak dilayan. Melihat kejadian tu.. Bibik Yati dengan pantas membawa emaknya ke kamar..

Bibik: “Emak encik, ini bilik mak encik.. Emak encik rehat2 lah dulu ye..”

Sejak dari emaknya masuk bilik tu.. Along dan isterinya langsung tak jengah maknya di bilik.. Malah emaknya hanya menghabiskan masa di rumah bersama Bibik Yati..

Emaknya hanya mengangguk tanda setuju..Dan dalam perjalanan pulang emaknya pun bertanya.

“Kereta siapa yang kau bawak ni Angah..?”

Dengan merendah diri Angah menjawab..

“Kereta ni Angah ¥£€¢¢#$ …” Belum sempat Angah nak habiskan kata2nya emaknya dah menjawab..

“Emak dah agak yang kau takkan mampu pakai kereta ni.. Along je yang mampu.. Kau dari dulu tahu nak meminjam barang orang je..”

Angah hanya tersenyum saat menoleh emaknya di belakang.. Dalam diam angah kesat air mata yang berjurai di mata Angah.. Isteri Angah yang nampak kejadian tu cepat2 genggam tangan Angah.. Dalam kegelapan malam Angah tahan sebak dalam hati..

Dari dulu lagi, Emak memang pandang rendah pada Angah.. Mungkin sebab Angah kurang bijak dalam pelajaran.. Emak asyik memuji Along yang selalu mendapat keputusan baik semasa peperiksaan dan telah berjaya menjadi seorang doktor.. Manakala Angah hanya mampu bekerja di Kilang biskut dimana pada pengetahuan emaknya tidak menjaminkan kebahagiaan di masa hadapan..

Ayah: “Macam mane awak dekat JB? seronok dapat jumpa anak2..?”

Emak: “Biasa2 je.. boring.. Along laki bini sebuk kerja..”

Ayah: “Kalau Along sebuk kerja, kenapa tak duduk rumah Angah..”

Emak: “Malaslah.. diorang dah la susah.. nanti saya lagi susahkan diorang.. lagipun rumah mereka sempit.. saya tak selesa..”

Ayah: “Amboi awak ni.. habistu rumah kita sekarang ni besar sangat ke?”

“Kalau awak nak tahu.. rantai dan gelang yang awak pakai ni.. Angah yang bagi.. Kalau awak nak tahu, anak kesayangan awak tu cuma beli rantai untuk isteri dia sahaja..”

Emak terdiam seketika..

“Lalu bertanya? bukan ke awak cakap dengan saya rantai ni anak kesayangan saya yang bagi?”

Ayah: “ye, memang saya cakap anak kesayangan awak yang bagi.. tapi anak kesayangan awak tu maksud saya Angah.. Apa awak ingat Angah tu bukan anak kesayangan ke?”

Ayah mula menangis sambil masuk ke bilik..tunjuk sampul surat yang Angah berikan kepadanya tadi..

“Nah, tengok apa dalam sampul surat ni..”

Si emak ambil dan buka.. Bila di baca, rupanya nama mak dan ayahnya telah didaftarkan untuk menunaikan umrah pada bulan Jun nanti melalui syarikat Tiram Travel..

Emak terduduk.. diam seketika.. Lalu bertanya kepada ayah..

“Mana si Angah tu dapat semua duit ni?”

Angah dah dengar semua perbualan di antara mak dan ayahnya.. Menggeletar tubuh Angah dengar semua penjelasan emaknya. Terngiang2 ayat emaknya di telinga Angah..

Emak: “Mestilah, Along selalu buat saya bangga.. dari dia kecik dia selalu buat saya bangga.. dia pandai.. dia hensem.. Angah tu apa ada? tengok gelang dan rantai yang saya pakai ni.. Semua Along yang beli.. Angah apa yang dia dapat bagi saya?”

Allahuakbar..Angah genggam tangan kuat2.. Angah menangis teresak2 di bawah tangga di hadapan rumah.. tanpa sesiapa pun sedari kelibat Angah kerana Angah parking kereta jauh di pagar sana..

Angah terus berlari ke arah kereta.. Angah reverse kereta dan si isteri hanya mampu terdiam melihat Angah sedang menangis.. Isteri tunjuk telefonnya kepada Angah..

“Abang, tengok ni mak call.. abang angkatlah”.. pujuk isterinya

Angah: “Takpelah, biar dulu.. abang belum bersedia nak hadap semua ni.. Abang dah tahu, selama ni mak memang tak pernah sayangkan abang..”

Sedang dirumah ayahnya sudah heboh berita mengenai Angah tidak angkat telefon.. Adiknya si Ucu pun dah keluar dari bilik kerana kekecohan tersebut.. Sedang mereka cuba call Angah dan isteri berulangkali.. Adiknya ternampak kelibat handphone di bawah bantal diatas sofa..

Ucu: “Eh mak, ni handphone Angah..
patotlah mak telefon Angah banyak kali tak angkat..”

Emak: “Masalahnya kalau handphone Angah dekat sini.. kenapa kakak ipar kau pun tak angkat telefon? Ke jadi apa2 dekat diorang?”

Mereka bertiga terdiam seketika..memikirkan apa yang terjadi.. Si Ucu cuba memegang handphone Angah dan cuba untuk buka tetapi ada password.

Tetapi apa yang menyedihkan Ucu, di wallpaper Handphone Angah bukanlah gambar Angah dan isterinya.. tetapi gambar Emak sedang memeluk erat Along..

Lalu Ucu terus menyerahkan handphone Angah ke tangan Mak.. Berjurai air mata mak lihat wallpaper Angah.. betapa selama ini Angah terkesan dengan layanan mak terhadap dia selama ni.. Betapa mesranya gambar Along dan mak dalam gambar tu tapi Angah tak pernah merasa semua tu..

Ayah berkata : “Tu lah awak, selalu sangat pilih kasih pada anak2.. awak sedar tak apa yang awak buat ni buruk kesannya pada hati dan jiwa Angah kelak? dah, awak pergi telefon Along suruh dia balik sini sekarang.. kita selesaikan masalah ni sebelum berlanjutan..”

Emak pun terus menghubungi Along dan menceritakan apa yang berlaku dan mereka belum dapat hubungi Angah dan isteri sampai sekarang.. Kalau hendak buat report polis pula masih terlalu awal sebab belum 24 jam kehilangan Angah dan Isteri..

Along yang kebetulan ada program di Bandar Penawar terus buat keputusan untuk pulang ke Mersing kerana risaukan keadaan Angah..

Manakala Angah dan isteri sebenarnya tidak pergi jauh.. Angah memberhentikan kenderaannya di Masjid Jamek Bandar Mersing untuk menunaikan solat isyak dan menenangkan fikiran.. Isteri Angah di dalam kereta serba salah kerana tak jawab telefon dari keluarga mentuanya..

Selesai solat..Angah di sapa oleh seseorang pakcik yang kebetulan solat di situ..

Pakcik: “Salam adik.. adik dalam masalah besar ke? pakcik tengok awak solat sambil menangis berjurai air mata..”

Angah: “Tak lah pakcik.. saya buat solat Hajat.. agar dibukakan hati emak saya untuk menerima saya.. agar menyayangi saya sama seperti dia sayang Abang saya..”

Pakcik: “😢😢 Ya Allah.. Pakcik juga berdoa di dalam masjid ni supaya dibukakan pintu hati ibu kamu.. supaya menerima kamu seadanya.. ”

Angah: “terima kasih pakcik.. saya tiada sesiapa didalam hidup ni untuk mengadu.. Hanya pada Allah.. tempat saya luahkan segala kesulitan hidup saya..”

Lalu mereka pun beredar.. Setibanya di dalam kereta.. Isterinya menunjukkan telefonnya berdering lagi.. Kali ni bukan dari Mak.. tapi dari Along..

Isteri: “Abang, Along call ni.. Abang jawablah.. tak baik buat semua orang risau..”

Angah: “Baiklah.. abang angkat.. bak sini telefon tu..”

Lalu Angah pun menjawab telefon dari Along..

Along: “Assalamualikum Angah.. kau dekat mane sekarang ni?”

Angah: “Aku dekat Masjid Jamek Bandar Mersing Long.. Kenapa?”

Along: “Along on the way balik Mersing dari Bandar Penawar ni.. dalam lebih kurang 1 jam abang sampai sana..Tapi sebelum tu
Along nak tanya kau? kenapa mak dan semua orang telefon kau tak angkat? Kau tahu tak semua orang di rumah sana risau fikirkan keselamatan kau?”

Angah: “Takpelah along, takde siapa yang hairan pun kalau aku ada ke atau tak ada kat rumah tu.. kalau ada pun Ayah je yang akan fikir pasal aku..”

Along: “Kau silap Angah.. Akulah orang pertama yang akan amek berat pasal kau.. Akulah orang pertama yang akan risau kan keadaan kau.. dan kau lihat sekarang ni aku tengah memandu balik kampung sebab fikirkan kau?”

“Kau tahu kenapa Along tak bagi mak datang umah Along? Sebab Along nak mak habiskan masa dengan kau.. Kau tahu kenapa Along tak layan mak dengan baik masa mak datang rumah abang? Sebab Along nak bagi mak rasa macamtu lah layanan mak terhadap kau..”

“Kenapa Along abaikan mak masa dirumah Along? sebab Along nak mak rasa bagaimana bila diabaikan dan Along berharap dia akan pergi ke rumah kau.. tapi abang silap, rupanya mak tetap degil dan nak pulang ke Mersing..”

“Ye, Along tahu Along tak layak untuk layan mak macamtu.. tapi tanpa pengajaran.. Mak tu tak akan sedar.. Macamtu je cara kita nak ajar orang tua ni..”

“Kau dengar ni Angah, selagi Along hidup Along takkan biar kau sedih Angah.. dah berkali2 Along pujuk mak supaya manjakan kau lebih dari Along..”

“Sebab Along kenal kau tu macam mane.. sejak dari kau Baby Along lah yang tukar Pampers kau.. saat mak dan ayah pergi kerja.. Along lah yang menjaga dan mengajar kau..”

Angah: “Ya Allah.. Ampunkan aku Along..
aku selalu beranggapan yang kau dan mak tak sayangkan aku.. Aku selalu ingat kau bangga bila mak lebihkan kau dalam segala hal.. Hello, Hello.. Along kau dengar tak ni?”

Bersambung..

Saya terpaksa stop sampai sini dulu..sebab airmata penulis tak berhenti menangis..