Keyakinan diri saya kurang bila jadi tenaga pengajar

Sebelum tu. saya ni ada introvert personality. yang mana saya lebih suka duduk di dalam bilik. buat kerja saya, baca buku, tengok movie dll berbanding pergi lepak dengab kawan-kawan.

So. ditakdirkan saya dapat kerja yang kontra dengan personality saya iaitu mengajar di sebuah kolej. Saya dah lama menganggur kawan kawan. so nak nak tak nak saya kena terima job ini walaupun hanya part time. Seminggu dua kali je kelas saya.

Tapi sejak saya kerja ni. saya rasa saya sedang berlawan dengan diri sndiri. kalau esok ada kelas. confirm malam tu saya tak boleh tidur. kalau kelas tu petang pula. Dari pagi sampai waktu nak pergi kelas la saya akan berkurug dalam bilik. berbeza pula kalau saya dah habis kelas. happy semacam. nak kata nervous untuk mengajar tu tak juga. tapi entahlah. saya penat. sebab tiap kali ada kelas saya pasti xdpt tido malam tu. saya ingtkan pmulaan je. sbb bru kerja. tapi smpai skrg saya masih rasa yang sama. pdhl dah 4 bulan saya kerja.

So kwn2 yang budiman. saya ni xsesuai ke ngn job ni ke macam mana. kalau nak quit. blum tntu saya dpt job lain dengan keadaan semasa ni. actually to be honest. mungkin saya kurg confident. sbb kdg2 saya pndg rndh dengan diri saya. sbb saya ad masalah kulit (jerawat, parut, kulit kusam) so bila saya tgok student saya flawless saya jadi down. sbb saya pnh kena tgur oleh student (bukan student kolej ni) tntg jrwt saya.

Aku dah usaha byk. mkn yang healthy. produk berpuluh2 dah cuba. tapi still masalah tu tak settle. soal penampilan pula. mslh duit pula. Dgn gji yang xseberapa. saya kena bg duit kt mak bapa saya. kena byr bil itu ini. byr ptptn. Yg tinggal pun ckup2 utk guna smpai gji akn dtg.

Kdg2 je saya mampu beli tudung bru. Bju confirm yang lama2 ja saya pakai. saya tau. mengajar kena ikhlas. tapi bila awak dah bdiri di depan. dengan kekurgn2 awak yang jelas terpapar. Dan mata2 yang melihat awak. awak mesti rasa down juga. sdikit sbyk akn menjejaskan mood awak nak mengajar.

So. kwn2 ada cra tak macam mana nak dpt confident. atau skurg2nya saya rasa tenang nak mengajar tnpa rasa stress. saya sgt suka mengajar bidang saya. tapi tu la. confident macam takde.