Sy cikgu murid tahun 3, bilik tidur hanya ada kain, tak sangka jiran berani masuk ketika ayah keluar kerja

Kali ni aku nak share situasi dan perasaan aku hadapi sepanjang bergelar guru. Aku harap dengan sesi sharing ni, korang dapat selami dan bantu beri cadangan bantuan yang boleh diberi. Aku tau kebanyakan korang ada ilmu yang korg boleh share sama. Aku sangat mengalu-alukan ilmu psychology kanak-kanak korang kali ni.

First, aku nak cerita tentang Muiz (bukan nama sebenar) Seorang anak dari keluarga sederhana. Ibunya surirumah bapanya berniaga dan selalu out-station. Adik beradik 5 orang. Mempunyai masalah disiplin. Personaliti outspoken, aggresive dan attention-seeker. Struggle in reading and most academic content at school. Tidak mahu membaca dan menulis. Thus, ketinggalan subject content sepanjang di sekolah.

anak murid pertama yang mengajar aku untuk persetankan sesetengah teori pendidikan barat yang ditekapkan ke otak guru-guru Malaysia. Even reward system?

“Tak kisah..saya boleh beli sendiri.” Behaviorism out. That includes positive reinforcement like praises/approvals. Aku buat games, kot melekat input yang diajar. Problem kelas ni pulak, almost 70% kids in this class hot-tempered.

Bila kalah or tak dapat jawab, mula cari pasal dengan kawan. Sampi tendang tumbuk. Aku jadi mati akal masa ni. Dah la baru tahun pertama masa tu, semangat ada tapi ilmu kurang. Sampailah satu tahap aku sampai breaking point.

One day, Muiz ni cari pasal dengan kawan dia (yang mmg sejenis tak melawan tapi perangai annoying) so aku memang tak blame 100% on him. Tapi bila dia angkat tangan nak tumbuk member tu, aku halang. Dia kejar jugak kawan tu. Aku pakai baju kurung kot.

Kejar karang tergolek terjelepuk aku kat situ. Dia marah aku halang. Bagi dia tangan dia kena hinggap juga kepala budak tu baru puas. Dia tolak aku, tunjuk jari tengah and membabi dan meminta kau mampus. Aku terkedu, terkejut dan terkilan. Anak yang aku ambil masa ajar bacaan yang masih bertatih ini melangkah keluar dari garisan sabar yang aku tetapkan. Bukan melangkah.

Menyepak sekuat hatinya. Muiz kemudian diuruskan oleh guru disiplin pada waktu itu. Approach aku sebelum ini lemah lembut dan penuh hikmah. Sejak kejadian Muiz, aku ikut rentak mereka. Gangster is the exact approach. Rotan, aggresive and kadang bahasa sebijik mcm diorang.

Totally opposite of my principle which is lead by example. Tapi waktu tu, diorang dah melampau especially Muiz. Turns out diorang mula disiplin since then. Aku pun terkejut dengan outcomes tu. Slowly, aku one on one talk dengan diorang. Kadang dalam kelas bukan belajar content sangat. Aku buat art theraphy sambil borak pasal family. Banyaklah cerita aku dapat.

Boleh tahan budak-budak ni membawang pasal family. Kah. Dan boleh tahan juga perit yang dihadapi sesetengah murid ni. Muiz buka cerita tentang having ayah yang baran dan kaki pukul. Ibu dia hanya back up dan sorokkan kesalahan anak-anak dia.

For me both of the parents wrong. Ibu dia patut bertegas dengan anak. Bayangkan ayah outstation, balik rumah asking about children isteri cakap tak ada masalah, tiba-tiba dengar cerita orang kampung pasal anak dia mencuri tabung masjid. Memang mendapat la budak tu. Ayah dia pun kena belajar tahan amarah. Soon he will get old and he will want to bond with his sons. “Teacher ada ayah? Saya takde dah..”

This is Muiz way of confessing in the middle of the class about his hatred to his ayah. No ayah dia belum meninggal but for Muiz, he is. That broke me because aku dengan Muiz is in the same boat. Almost. We have issues with our fathers. But I always reminded him, respect his father. We only have one. Tell him you love him. I lost mine already.

Second, aku nak cerita tentang struggle murid-murid aku menyelamatkan diri dari lembah maksiat masyarakat. Masa aku menulis confession ni, anak murid aku telah dirgol oleh jiran dia. Anak murid aku baru Tahun 3. Tinggal dengan ayah dan seorang adik lelaki Tahun 2.

Keluarga susah. Ada bahagian rumahnya tak berdinding ditutup sahaja dengan kain besar. Pergolnya adalah jiran berumur 25 tahun. Kenalan yang dipercayai si bapa untuk membantu anak-anaknya sewaktu dia kerja di siang hari.

Sewaktu kejadian, adik lelakinya yang disuruh keluar rumah, mengintai perbuatan pergol di tingkap rumah. Adiknya memberitahu ayahnya dan sekarang sudah menjadi kes polis. Allahu..sewaktu aku mendapat berita ini hati aku luluh. Anak muridku ini seorang yang amat pendiam. Sejak dua tahun lepas orangnya aku perhatikan memang pendiam. Pendiam yang kita tahu dia dilanda banyak masalah. Tidak punya ramai kawan.

Bayangkan anak sekecil itu sudah merasa perit derita dunia. Dua minggu dia tidak hadir. Hari dia hadir semula ke sekolah, aku pandang ke matanya. Walau tidak meluahkan, matanya kelihatan pilu. Seakan-akan sudah lali menerima sakit dunia. Aku peluk dia. Lama.

Aku tidak bertanya langsung kpd dia tentang kes itu. Tidak mahu anak lain terdengar lalu menambah sengsaranya. Tapi dia seakan tahu pelukan aku itu untuk memujuknya. Dia senyum sebelum berlalu pergi. Without any words but her smile means smthg to me.

Seterusnya kes flasher, rgol/cabul (idk if this is the term for it)and watch p0rns. Ada some boys flashing their private parts kpd kwn-kwn even the opposite sex. Bila slow talk baru diorang cerita mana diorang belajar.

“Tengok kat Ipad ayah. Kakak bukakan. Tengok sama-sama.”

“Malam lepas mak tengok saya tido, saya buka fon bawah selimut. Lampu tutup. Mak ingat saya tidolah.”

“Abg Udin (remaja kampung) tengok kat CC.”

“Ayah ada dua henfon. Ayah bagi pakai yang lama. Saya tengok di IG.”

Kadang ada juga yang terlepas dari CCTV guru.

“Saya tengok kat makmal.”

Yang di makmal ni saya mohon siapa yang cerdik pandai ICT or guru bestari, kongsi dengan kami mcmna nak block chrome and line makmal dari benda-benda luc*h ni.

Antara kes akibat pendedahan p0rn di awal usia, murid lelaki tahun 1 ajar kawan sekelas lelaki, buka seluar dan hisap kem*luannya. Kemudian dia lakukan kepada kawannya pula. Kes kedua, murid lelaki tahun 3 meraba kawan sekelas perempuan di kem*luannya.

Kawan perempuan merelakan. Kes ketiga paling banyak, murid seawal usia 7 tahun sudah tahu perkataan rogol (mungkin tidak tahu maksud tetapi telah dideahkan di rumah dengan perkataan ini) dan menggunakan kepada kawan yang lain.

Ada juga ibu bapa pen*gih, bapa / ibu bersekedudukan dengan gf / bf, ibu bapa bercerai tinggalkan anak dengan opah atok / sedara lain. Maka, guru-guru perlu ambil tahu fahaman anak-anak murid. Anak muridku memanggil kekasih bapanya mama.

Apabila ditanya bila berkahwin, katanya belum kahwin lagi. (Kami salah malah berdosa kerana tidak lapor pada pihak berwajib pasal diorang ni) Anak-anaknya yang dewasa semua mengikut boyfriend masing-masing tanpa ikatan sah.

Kawasan kampung ni juga sangat terkenal dgn jumlah penagih dan pengedar yang ramai. Takut mendengar cerita anak-anak yang melihat sendiri saudara maranya mencampurkan coke dengan air ketum, menggunakan ganja di hadapan kanak-kanak, menggunakan anak-anak mereka untuk mengedar dadah. Ini semua kisah yang aku tahu. Apa pula kisah yang tidak aku tahu? Orang kata ignorance is a bliss.

Jauh disudut hati aku, aku takut sebab aku juga ada anak. Yang bakal membesar dan melalui alam persekolahan seterusnya menyertai masyarakat. Tapi aku harus meluahkan rasa yang aku simpan ini sebab aku takut. Aku takut melihat perubahan masyarakat kita. Aku rasa lemah dan tak terdaya. Maafkan teacher anak-anak.

– Teacher