Perjalanan Hidup Seorang Suami Mithali Meninggal Dunia Setelah Dapat Tahu Isteri Curang Di Pejabat.

Gambar hiasan

Pagi itu, seperti biasa Zulaikha berumur 28 tahun melangkah masuk ke pejabat dengan penuh gaya. Waaupun hanya memegang jawatan kecil di sebuah syarikat rawatan kecantikan, tetapi lagaknya saling tidak tumpah seperti pengarah syarikat.

 

Sikapnya itu bukan sekali dua menimbulkanperasaan jengkel di hati teman­teman sepejabatnya. Pun begitu, Zulaikha tidak pernah mengendahkan apa juga umpat keji teman­teman sepejabatnya itu. Apa yang penting, hatinya bagaikan merak kembang petang setiap kali Shah, 35 Pengarah Urusan syarikat itu memujinya. Sebenarnya Zulaikha sudah lama memedamkan perasaan terhadap majikannya itu. Tetapi disebabkan isteri majikannya itu turut menjadi “orang kanan” di syarikat itu, niatnya itu dipendam begitu saja. Namun apabila ada peluang dia pasti akan berusaha menggoda. Zulaikha bagaikan lupa, bahawa dirinya sudah pun bergelar isteri orang yang punyai dua anak. Impian untuk menawan hati majikannya yang kacak itu tidak pernah padam sebaliknya semakin membara dari hari ke hari.

Demi mencuri hati lelaki impiannya itu, Zulaikha sanggup berhabis sakan. Pakaiannya yang tersalut ditubuhnya, dipastikan “up­to date”, menghairahkan dan mendapat perhatian Shah. Kalau umpan sudah tersedia, masakan pancing tersadai lesu. Melihatkan lagak Zulaikhaitu, iman Shah entah ke mana. Tanpa pengetahuan isterinya, dia sering menghubungi telefon bimbit Zulaikha. Respon daripada Shah itu, benar­benar membuatkan Zulaikha bagaikan berada di atas awan. Tambah pula bila mendengar pujuk rayu yang penuh kata­kata romantis dan memberahikan daripada lelaki idamannya.

Tiga bulan lamanya, mereka berdua menjalinkan hubungan sulit tanpa pengetahuan sesiapa pun. Mereka berdua bijak sekali menyembunyikan hubungan sulit itu daripada pengetahuan orang lain, terutamanya isteri Shah dan pekerja di syarikat tersebut.

Sepanjang perhubungan itu, bukan sekali dua Shah mencuit tuguh gebu Zulaikha. Cuma Zulaikha saja yang buat­buat jual mahal. Rancangannya, dia mahu Sah rasa tercabar dan berusaha untuk menakluki dirinya. Dan petang Sabtu itu, akhirnya Zulaikha jatuh juga dalam dakapan Shah. Petang Petang itu kedua­duanya melunaskan ‘hajat” mereka tanpa rasa bersalah dan berdosa. Sebaliknya, mereka berdua tersenyum kepuasan. Dan sejak peristiwa petang itu, mereka semakin kerap “bersama”. Zulaikha benar­benar seorang pelakon yang hebat. Di rumah, dia tetap menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri. “Keperluan” suaminya tidak pernah diabaikan, kerana dia tidak mahu suaminya mensyaki apa­apa.

Walaupun suaminya sering kurang senang dengan cara dia berpakaian apabila ke pejabat, namun dia pandai memberi alasan. Namun Zulaikha lupa akan sesuatu yang pasti. Ya!! sepandai­pandai tupai melompat, suatu hari akan jatuh ke tanah jua.

Ditakdirkan, beberapa bulan kemudian Zulaikha disahkan mengandung. Orang yng paling gembira, tentulah suaminya sendiri. Sebaliknya Zulaikha jadi bingung, anak siapakah yang dikandungnya itu, anak suaminya atau anak Shah??

Apa yang membuatkan dia sedih tidak keruan, Shah seolah­olah cuba menjauhkan diri daripadanya sejak berita kehamilannya diberitahu. Ada saja alasan setiap kali dia ingin menemui Shah. Malah Shah sudah mula memarahinya dan tidak melayannya semesra dulu.

Bulan berganti bulan, perut Zulaikha semakin sarat. Begitu jugalah kebimbangan yang bergolak di jiwanya saat itu dan hanya Tuhan saja yang tahu betapa derita perasaannya ketika itu. Tambah memilukan, dia dilayan bagaikan minyak yang penuh oleh suaminya. Dia tidak langsung dibenarkan membuat kerja­kerja berat.

Tiba harinya, Zulaikha di masukkan ke wad bersalin. Meskipun waktu melahirkan telah sampai, namun kandungannya seperti enggan keluar walaupun puas usaha untuk mengeluarkan dilakukan. Derita Zulaikha benar­benar menyedihkan si suami. Dia berdoa pada Tuhan, agar beban berat isterinya diringankan.

Sedang Zulaikha mengerang kesakitan, dia menyeru nama suaminya dengan penuh kepayahan. Dengan linangan airmata, zulaikha menceritakan segala rahsia sulitnya dan memohon kemaafan daripada si suami. Dan mendengar beritu itu, si suami bagaikan dipanah petir. Siapa yang tidak terseksa batinnya, apabila ister yang dicintai sepenuh hati berlaku curang. Malah, sanggup ditiduri lelaki lain dan sedang berperang nyawa untuk melahirkan hasil hubungan sulit mereka itu. Sejurus lafaz maaf disebut di bibir si suami, kandungan Zulaikha meluncur keluar dengan mudahnya dan saat itu jugalah si suami rebah ke lantai. Zulaikha yang masih dalam kesakitan, tergamam dengan keadaan itu.

Selepas dibenarkan pulang dari hospital, keadaan Zulaikha seperti tidak siuman, dia hanya diam dan sesekali ketawa walaupun ketika itu diberitahu si suami sudahpun meninggal dunia saat dia selamat melahirkan anak.

Walaupun tidak ramai yang tahu puncanya dia jadi gila, namun hanya seorang saja tahu sebab musababnya. Iaitu teman sekerja Zulaikha yang tahu akan hubungan sulitnya dengan Shah. Sesungguhnya balasan Allah itu amatlah pedih kepada mereka yang mengingkariNYA. ­ Fast Lane Newss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *