Kenapa Orang Gila Tak Pernah Jatuh Sakit? Minum Air Basi Pun Tak Sakit Perut. Ini Jawapannya sebenarnya

Setiap apa yang berlaku dalam perjalanan hidup kita, pasti ada hikmahnya. Tidak akan terjadinya sesuatu perkara itu tanpa sebabnya untuk kita muhasabahkan diri, biarpun perkara itu baik atau buruk. Terpulang kepada diri kita untuk menerima dan menilai sesuatu kejadian yang berlaku itu.

Semoga perkongsian dari Rafie Ramli ini bermanfaat untuk kita semua. Kenapa orang gila di tepi jalan itu minum air basi pun tak sakit perut? Kalau kita minum air paip pun, perut dah start meragam. Kenapa anak orang kurang berkemampuan, hidung berhingus sebulan pun relaks saja tak kena jangkitan kuman di paru-paru?

Anak-anak orang berduit, selesema tiga hari, nanti boleh jadi terus kena nebulizer, mungkin kena pneumonia. Kenapa orang kurang berkemampuan boleh pakai sabun apa saja, tak kering kulit pun? Tetapi bila anak-anak orang ada duit ini kena pakai sabun khas organik atau PH rendah yang mahal, kalau tidak kulit kering-kering tahap ekzema.

Kenapa anak orang susah boleh minum susu jenama biasa sahaja? Tetapi kalau anak orang berada, kena minum susu yang harga untuk satu tin RM90. Kalau tak, nanti alergik. Kenapa orang susah tidur tak ada kipas pun sejuk saja. Tetapi kalau orang kaya, tak ada aircond berpeluh-peluh dan kena buka kipas sekali baru boleh lena?

Eh, banyak lagilah kalau nak difikirkan, kan? Walaupun bukan semua, tetapi kebanyakannyalah. Ini sebab: “Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya. ”Jadi kepada mereka yang berada di mana-mana situasi yang kita rasa sukar, yakinlah yang kita mampu mengatasinya dan kepada Allah jualah tempat bergantung. InshaAllah.

Masih ingat dengan kisah – Orang Gila Tinggal Di Masjid Sound Jemaah “Kan ALLAH Kata Orang Gila Tak Wajib Solat, Tak Wajib Lah, Kau Solat La”. Selepas Kemtiannya Ramai Tertanya2 Kenapa Namanya Disebut2 Dalam Solat Selama 30Hari Oleh Imam. Bila Imam Buka Cerita Ramai Tergamam?

Perkongsian ini diceritakan oleh salah seorang Jemaah Surau di klang selangor. Telatah Hussien si orang gila ini buat jemaah surau terkejut sehingga kemtiannya dirasai. Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Patutlah dah lama tak nampak Husain, rupanya dia dah pergi mnggalkan dunia yg fana. Dia di gelar Husein gila sbb dari zahirnya kita lihat dia tak seperti org biasa atau normal. Dia selalu ada di surau-surau. Kerja dia mengutip benda-benda kotor di kapet surau dan dimasukkan kedalam poketnya.

Pernah jemaah surau bagi dia penyapu, dia tak nak. Katanya, rugilah kalau aku pakai pnyapu kalau satu aku kutip gna tangan 10 ganda ALLAH SWT bagi aku. Jadi jemaah tak bleh nk kata apa-apa Kadang-kadang dia cuci bilik air surau, dia berus lantai dinding-dinding semua.

Kalau satu bilik air dia berus smpai satu hari pun tak siap. Sebab apa? orang bagi brus dia tak nak. Dia nak gunakan berus gigi nya. Bila di tnya, katanya rugilah kalau pakai berus lantai, sekejap dah siap, tak sampai sejam dah siap. Kalau pakai brus gigi malam bru siap. Setiap kali aku berus waktu berlalu ALLAH SWT bagi aku hadiah nanti, jadi dapat banyak.

Astaghfirullah Al Azim. Orang bagi duit tak nak. Dia kata ‘aku ada tangan, ada kaki boleh jalan-jalan cari makanan yang orang buang, membazir berdosa. Aku tak perlukan duit. Aku makan untuk hidup nak bersihkan surau’. Subhanallah! Pelik perangai Husein ni. Kadang-kadang dia kutip-kutip nasi satukan semua lepas tu letak kat lantai.

Bila ditanya dia jawab ‘semut pun makhluk ALLAH SWT, kalau kucing boleh bagi makan macam ni kenapa semut tak boleh?’. Last-last jemaah imam biarkan sahaja apa dia buat. Orang solat dia tak solat. Pernah jemaah tanya, ‘Husein marilah solat sama?’ Dia tempik nya jemaah tu. ‘Kan ALLAH SWT kata orang gila tak wajib solat, tak wajib lah, kau solat la! SubhanALLAH.

Siapa Husein ni sebenarnya? yang tahu kisah asal, dia ni pelajar pondok. Dulu mak tirinya suka dera, pkul dia. Bapak dia pun sama, sampailah dia tekanan, merayau-rayau tak tentu arah. Paling terkejut skali Husein bebel2. ‘Mana muazzin ni tak azan ke dh nak Maghrib ni, aku jelah Azan kan’.

Jemaah tahan dia tapi imam surau suruh biarkan sahaja. SubhanALLAH saat dia Azan, menitik air mata imam jemaah mendengrnya. Lebih sempurna daripada kita yang ada. Kata imam surau tu, bila ditanya Husein ‘Pandai kau Azan ye?’ jawabnya, ‘memanglah pandai dah hari-hari aku kat sini, aku solat je tak wajib. Aku solat tapi cara aku la.

ALLAH SWT tak wajibkan aku. Korang pun tak suka aku, semua duduk jauh-jauh’. Lepas tu dia gelak. Saat jenzah Husien sampai.. ketika dimandikan. Tiga orang tukang mandi jenzah bertukar-tukar kerana tak sanggup. Menggigil, menangis, sebak melihat jenazah Husein. Mukanya berseri-seri, dulu hitam berdaki, gigi yang berkarat jadi putih bersinar, bau busuk hilang begitu sahaja.

Wanginya jenazah Husein sehingga kalah bau haruman atar jemaah yang pakai. ALLAHU AKBAR. Kalian nak tahu, dari zahirnya kita nmpak dia gila.. tapi hakikatnya dia bijak, kita lihat dia berdaki, kotor, busuk. Zahirnya bila dimandikan kelihatan sifat asal sebenar arwah.

Seminggu Surau sunyi sepi. Sebulan silih berganti imam bertukar-tukar sebab nak mendoakan Husein. Jnazah imam pun tak sampai macamtu orang doakan. Bayangkann 30 hari setiap kali lepas solat, mesti mendoakan kesejahtraan Husein sampai menitis air mata imam dan jemaah rindukan Husein gila.

Kita ni terhijab zahir sehingga tak nampak dalamannya..Semoga menjadi iktibar buat kita smua yang masih hidup dan mencari-cari kesempurnaan di dunia persinggahan ini. ALLAH SWT pandang nawaitu kita, hati kita, ketulusan dan keikhlasan serta keimanan, ketaqwaan, keislaman, ketaatan dan kesetiaan kita.

Bukan pada rupa, warna kulit, status, harta, pangkat, darjat, kepuraan zahir batin. Muhasabah diri sendri dan utk saudara seislamku untuk sedar daripada khayalan yang samar dan kembali kepada janji kita yang nyata kpd ALLAH SWT YANG HAQ. Sumber 1 : The Reporter, Sumber 2 : Sebuah Surau ALLAH SWT di kampungan klang selangor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *