Kebanyakkan Kerja Cashier Budak Yang Baru Habis Belajar

First of all, umur baru setahun jagung. Student yang datang dari Selangor dan behijrah ke luar negeri iaitu negeri sembilan. Bahahaha macam jauh sangat. Berkenaan dgn title tu i would like to share something that i think benefit for those yang sudi membaca.

Disini saya nk share samada pengalaman saya sendiri, or mungkin anda yg sebelum neh dah ade pengalaman mcm saya or yg sedang mengalaminya. Tentang cashier yg selalu anda jumpa di pasar raya.

Cashier ni kalau kita tengok mungkin kebanyakkan nya budak budak lepaih abis sekolah. Yg baru mula nk cari pengalaman hidup, cari duit sendiri utk tampung perbelanjaan bila nk sambung study nanti,and kurangkan beban family or etc. Kadang kadang org tabik, kadang kadang customer pandang serong. Apedehal nye la jumpe org yg negatif macamtu. Pasal cashier neh yg anda jumpa di pasar raya banyak.

First, kerja mereka neh scan barang org. But sampai je cashier bila salah tag harga or anything yg boleh menimbulkan keraguan, harga lain ke, harga taktukar even da abis promotion tu bukan salah cashier. Customer akan complain and marah marah kat cashier padehal diorg takthu ppe kot. Tu bukan kerja diorg. They have specific work and they just cashier. Kau nk mara gunala pendekatan yg sewajarnya, takperlu mara kot. Boleh bincang.

Then, customer campak duit nak membayor. Nk cakap takde sivik kang marah. Jgn ingat takde org yg macam nie. Kekadang aku sendiri tak paham org mcm nie, kadang tu yg berkopiah (taksemua tp ade) memalukan je. Bagi jela cara elok, takde nye la berkudis tangan kau kalau tersentuh. Aku pun taknak pegang tangan kau.

Pikir la duit kot, jgnla campak campak and ade yg letak duit tu kat bawah. lahai satu hal. Nk bersangka baik pun berbelah bahagi.

Act penat juga kerja as cashier, kene mara dengan cust and whatsoever yg bukan salah diorg. Why not as cust senyum bila nk byr. Tak salah kan? Cashier pun jadi happy buad keje. Kalau taknak senyum pun takpayah la jeling. Besar nau darjat nye ke? Kau sendiri taktahu latar belakang dia, pahtu nk pandang serong dkt cashier. Kalau tkbelajar mcm mne bole jadi cashier.

Semua tu kene ade kemahiran and knowledge gak ok. Nak kira,nk congak baki. fuhhh beruban la mula2 keje. But dari situ kita belajar. Senyum jela or takpayah jeling. Penat angkat beras minyak. Ya kerja mereka tp taksalahkan. Kalau nk dapat layanan yg baik, buatla baik

Pakcik makcik yg suka bergurau senda di sepanjang hari hahahahaa, jangan terasa if masa makcik pakcik akak abang bergurau cashier tak hirau sgt. Mungkin masatu anda bergurau time cashier nk pulang kan baki. Kene fokus kalau tak berlakula kekurangan atau lebihan dlam sale kami. Then kene potong gaji, merana beb. Kalau sen2 takpe nie yg puluh2. kiki

Banyak lagi but takboleh nak berpikir sudah bahahahah. Customer always right. I hate it even i pun customer. Kiki
Hormaatila antara satu sama lain. Mungkin anda pernah jumpa cashier yg tak mesra alam mungkin mereka penah belajar sesuatu dari cust yg buad mereka jadi mcmtu. But percayala diorg di training untuk jadii lebih berhemah. Jgn kene kecam ler. Kongsi je so lepas nie g pasar raya amalkan la ea. Kikiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *